Ostatnio bardzo popularne stało się hasło „zakwaszony organizm”. Ale co to oznacza? Czy niesie ze sobą zagrożenie dla zdrowia? Jaką dietę prowadzić?
„Zakwaszony organizm” – ale o co chodzi?
Chodzi o zachowanie odpowiedniego pH w organizmie. Krew ma pH lekko zasadowe w granicy 7,35-7,45. Jeśli wraz z dietą dostarczymy za mało pierwiastków zasadotwórczych takich jak wapń, sód, potas, żelazo i magnez dojdzie do zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej w orgniazmie – powstanie kwaśne środowisko, zaś organizm uruchomi systemy obronne, aby utrzymać pH na odpowiednim poziomie. Dlatego też zacznie się wytrącać wapń z kości, magnez będzie pobierany z mięsni, zaś nadmiar kwasów zostanie gromadzony w tkance łącznej, co z kolei może doprowadzić do stanów zapalnych i bóli mięśni. Jednak rezerwy te kiedyś się skończą i dojdzie do zakwaszenia organizmu. Dlaczego tak się dzieje?
Przyczyny
Przyczyn zakwaszenia organizmu jest wiele. Można do nich zaliczyć m.in.brak aktywności ficzycznej, zbyt szybkie tempo życia i nadmiar stresu. Oczywiście nie da się wykluczyć całkowicie stresu, natomiast jest pewien obszar, na który mamy wpływ – ODPOWIEDNIA DIETA.
Przyczyn żywieniowych można wymienić kilka:
spożycie dużej ilości produktów przetworzonych, pelnych konserwantów i sztucznych barwników,
nadmiar kawy, herbaty oraz zbyt mało wypijanej wody,
zbyt częste odchudzanie za pomocą drastycznych głodówek,
niedostateczne spożycie owoców i warzyw,
nadmiar cukru w diecie,
produkty wysokobiałkowe,
nadmiar produktów z białej mąki,
produkty zbożowe i strączkowe jeżeli nie ozstały dostatecznie długo przeżute.
Oczywiście nie trzeba eliminować wszystkich tych produktów od razu z diety, ale wystarczy zwiększyć ilość produktów zasadotwórczych. Po prostu ważny jest umiar.
Objawy
Wiemy już jakie są przyczyny, czas wpsomnieć o możliwych objawach. Do oznak zakawszenia zaliczamy:
przemęczenie, osłabienie,
zawroty głowy,
złe samopoczucie, huśtawki nastroju,
problemy z koncentracją,
uciążliwe zaparcia, wzdęcia, nudności,
zgaga,
kwaśny posmak i niemsak w ustach,
nadwaga, problemy z utratą zbędnych kilogramów,
bóle mięsni i całego ciała, stawów,
bóle pleców, kręgosłupa, problemy z reumatyzmem,
wysokie ciśnienie krwi, zimne stopy i dłonie,
słabe i łamliwe paznokcie,
wypadające włosy,
skóra sucha i blada, worki pod oczami
ogólnie osłabiona odporność
Niestety są to objawy bardzo niespecyficzne, gdyż często mogą one świadczyć o zwykłym przemęczeniu niekoniecznie o zakwaszeniu. Jeśli jednak podejrzewasz, że istnieje ryzyko zakawszenia możesz zweryfikować objawy wykonując pomiar pH krwi i moczu. Badania te są dodatkowym wskaźnikiem.
Co jeść?
Dieta odkwaszająca powinna być dietą o praniczonej podaży białka oraz powinna wykluczać produkty wysokoprzetworzone oraz słone. Zalecenia dla diety odkwaszającej znajdziesz poniżej:
zadbaj o odpowiednie nawodnienie organizmu – wypijaj minimum 1,5 l wody dziennie, zaś kawę i mocne herbaty postaraj się ograniczyć
ogranicz przetwory z mięsa, szczególnie wieprzowego, kiełbasy, wędliny, pasztety, konserwy
unikaj gotowych dań, produktów „z torebki”
zamień smażenie na pieczenie, gotowanie, parowanie, duszenie
unikaj soli oraz mieszanek przypraw, w których znajduje się glutaminian sodu. Do przyprawiania stosuj m.in.czosnek, imbir, goździki, cynamon, kurkumę, natkę pietruszki, oregano – potrawom dodadzą smaku i wspomogą działanie organizmu
wyeliminuj cukier i słodycze – w ramach słodyczy sięgaj po suszone owoce
mąkę pszenną zastąp razową, orkiszową, żytnią lub amarantusem
białe pieczywo najlepiej zastąpić chlebem typu graham, żytnim, gdyż wymagają one długiego żucia (w jamie ustnej następuje wstępne trawienie węglowodanów, co z kolei zwięsza ich działanie zasadowe)
jedz warzywa pod każdą postacią – świeże, w surówkach, duszone, na parze, zupy, soki. Szczególną uwagę zwróć na warzywa zielone (szparagi, ogórki, brokuły, papryka, jarmuż, brukselka, cukinia), a także na marchew, buraki, pietruszkę, por, kapustę, kalafior, seler naciowy, pomidory i kiszonki
włącz do diety owoce m.in.cytrynę, jabłka, granaty, pomarańcze, arbuzy, melony, ananas. Pamiętaj tylko, żeby nie jeść owoców na noc, gdyż dostarczają dużo cukru, który w nadmiarze zamienia się w tkankę tłuszczową
wprowadź również kaszę jaglaną, gdyż ma silne działanie zasadotwórcze, a także wspomaga trawienie.
Wystarczy wprowadzić kilka prostych zasad, aby poprawić swoje samopoczucie. Więc do dzieła!!!:)
Karolina Stęplewska
dietetyk
ul.Bolesława Prusa 12
22 720 17 14
ŁATWE, PYSZNE CIEKAWE PRZEPISY NA WIOSENNĄ LEKKOŚĆ W TWOJEJ KUCHNI…
Ostatnio bardzo popularne stało się hasło 'zakwaszony organizm'. Ale co to oznacza? Czy niesie ze sobą zagrożenie dla zdrowia? Jaką dietę prowadzić?'Zakwaszony organizm' – ale o co chodzi?Chodzi o zachowanie odpowiedniego pH w organizmie. Krew ma pH lekko zasadowe w granicy 7,35-7,45. Jeśli wraz z dietą dostarczymy za mało...
Ostatnio bardzo popularne stało się hasło "zakwaszony organizm". Ale co to oznacza? Czy niesie ze sobą zagrożenie dla zdrowia? Jaką dietę prowadzić?<b><i>"Zakwaszony organizm" – ale o co chodzi?</i></b>Chodzi o zachowanie odpowiedniego pH w organizmie. Krew ma pH lekko zasadowe w granicy 7,35-7,45. Jeśli wraz z dietą dostarczymy za mało pierwiastków zasadotwórczych takich jak wapń, sód, potas, żelazo i magnez dojdzie do zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej w orgniazmie – powstanie kwaśne środowisko, zaś organizm uruchomi systemy obronne, aby utrzymać pH na odpowiednim poziomie. Dlatego też zacznie się wytrącać wapń z kości, magnez będzie pobierany z mięsni, zaś nadmiar kwasów zostanie gromadzony w tkance łącznej, co z kolei może doprowadzić do stanów zapalnych i bóli mięśni. Jednak rezerwy te kiedyś się skończą i dojdzie do zakwaszenia organizmu. Dlaczego tak się dzieje?<b><i>Przyczyny</i></b>Przyczyn zakwaszenia organizmu jest wiele. Można do nich zaliczyć m.in.brak aktywności ficzycznej, zbyt szybkie tempo życia i nadmiar stresu. Oczywiście nie da się wykluczyć całkowicie stresu, natomiast jest pewien obszar, na który mamy wpływ – ODPOWIEDNIA DIETA.Przyczyn żywieniowych można wymienić kilka:
<ul>
<li>spożycie dużej ilości produktów przetworzonych, pelnych konserwantów i sztucznych barwników,</li>
<li>nadmiar kawy, herbaty oraz zbyt mało wypijanej wody,</li>
<li>zbyt częste odchudzanie za pomocą drastycznych głodówek,</li>
<li>niedostateczne spożycie owoców i warzyw,</li>
<li>nadmiar cukru w diecie,</li>
<li>produkty wysokobiałkowe,</li>
<li>nadmiar produktów z białej mąki,</li>
<li>produkty zbożowe i strączkowe jeżeli nie ozstały dostatecznie długo przeżute.</li>
</ul>
Oczywiście nie trzeba eliminować wszystkich tych produktów od razu z diety, ale wystarczy zwiększyć ilość produktów zasadotwórczych. Po prostu ważny jest umiar.<b><i>Objawy</i></b>Wiemy już jakie są przyczyny, czas wpsomnieć o możliwych objawach. Do oznak zakawszenia zaliczamy:
<ul>
<li>przemęczenie, osłabienie,</li>
<li>zawroty głowy,</li>
<li>złe samopoczucie, huśtawki nastroju,</li>
<li>problemy z koncentracją,</li>
<li>uciążliwe zaparcia, wzdęcia, nudności,</li>
<li>zgaga,</li>
<li>kwaśny posmak i niemsak w ustach,</li>
<li>nadwaga, problemy z utratą zbędnych kilogramów,</li>
<li>bóle mięsni i całego ciała, stawów,</li>
<li>bóle pleców, kręgosłupa, problemy z reumatyzmem,</li>
<li>wysokie ciśnienie krwi, zimne stopy i dłonie,</li>
<li>słabe i łamliwe paznokcie,</li>
<li>wypadające włosy,</li>
<li>skóra sucha i blada, worki pod oczami</li>
<li>ogólnie osłabiona odporność</li>
</ul>
Niestety są to objawy bardzo niespecyficzne, gdyż często mogą one świadczyć o zwykłym przemęczeniu niekoniecznie o zakwaszeniu. Jeśli jednak podejrzewasz, że istnieje ryzyko zakawszenia możesz zweryfikować objawy wykonując pomiar pH krwi i moczu. Badania te są dodatkowym wskaźnikiem.<b><i>Co jeść?</i></b>Dieta odkwaszająca powinna być dietą o praniczonej podaży białka oraz powinna wykluczać produkty wysokoprzetworzone oraz słone. Zalecenia dla diety odkwaszającej znajdziesz poniżej:
<ul>
<li>zadbaj o odpowiednie nawodnienie organizmu – wypijaj minimum 1,5 l wody dziennie, zaś kawę i mocne herbaty postaraj się ograniczyć</li>
<li>ogranicz przetwory z mięsa, szczególnie wieprzowego, kiełbasy, wędliny, pasztety, konserwy</li>
<li>unikaj gotowych dań, produktów "z torebki"</li>
<li>zamień smażenie na pieczenie, gotowanie, parowanie, duszenie</li>
<li>unikaj soli oraz mieszanek przypraw, w których znajduje się glutaminian sodu. Do przyprawiania stosuj m.in.czosnek, imbir, goździki, cynamon, kurkumę, natkę pietruszki, oregano – potrawom dodadzą smaku i wspomogą działanie organizmu</li>
<li>wyeliminuj cukier i słodycze – w ramach słodyczy sięgaj po suszone owoce</li>
<li>mąkę pszenną zastąp razową, orkiszową, żytnią lub amarantusem</li>
<li>białe pieczywo najlepiej zastąpić chlebem typu graham, żytnim, gdyż wymagają one długiego żucia (w jamie ustnej następuje wstępne trawienie węglowodanów, co z kolei zwięsza ich działanie zasadowe)</li>
<li>jedz warzywa pod każdą postacią – świeże, w surówkach, duszone, na parze, zupy, soki. Szczególną uwagę zwróć na warzywa zielone (szparagi, ogórki, brokuły, papryka, jarmuż, brukselka, cukinia), a także na marchew, buraki, pietruszkę, por, kapustę, kalafior, seler naciowy, pomidory i kiszonki</li>
<li>włącz do diety owoce m.in.cytrynę, jabłka, granaty, pomarańcze, arbuzy, melony, ananas. Pamiętaj tylko, żeby nie jeść owoców na noc, gdyż dostarczają dużo cukru, który w nadmiarze zamienia się w tkankę tłuszczową</li>
<li>wprowadź również kaszę jaglaną, gdyż ma silne działanie zasadotwórcze, a także wspomaga trawienie.</li>
</ul>
Wystarczy wprowadzić kilka prostych zasad, aby poprawić swoje samopoczucie. Więc do dzieła!!!:)Karolina Stęplewskadietetykul.Bolesława Prusa 1222 720 17 14ŁATWE, PYSZNE CIEKAWE PRZEPISY NA WIOSENNĄ LEKKOŚĆ W TWOJEJ KUCHNI…Pobierz je <a href="https://doandhave.leadpages.net/dietetyk-pruszkow-przepisy/">TUTAJ</a>. Smacznego:)
dtiet@pruszkowmowi.plAuthorPruszków Mówi - Obywatelski Portal Publicystyczny
Pruszków Mówi - Obywatelski Portal PublicystycznyDla nas każdy temat jest ważny - Pruszków, Brwinów, Piastów, Komorów, Michałowice, Nadarzyn i Raszynhttp://www.pruszkowmowi.pl2024